fredag 1 januari 2010

Laser om The quiet American, i underbart rippad penguin-utgava, den enda roliga bok de cyklande gatuforsaljarna har i sina lador. Jag har inte last ett ord av Graham Greene sedan sommaren -03, da heta andlosa dagar med The Heart of the matter avloste varandra i kassan pa ica.

Amerikanen skildrar overganen fran den gamla varldens koloniala praktiker till den nya - fran europeisk kolonialism till amerikansk imperialism, i ett triangeldrama som fungerar asbra trots att sjalva figuren ar sa sliten. Phoung, den unga vietnamesiska kvinna som den ALDRADE CYNISKA brittiska krigskorren och den UNGA NAIVA amerikanska soldaten slass om (visst later det overtydligt, och det ar precis vad det ar!) framtrader naturligtvis aldrig som annat an projektionsyta, mysterium, det fageltunna exotiska objektet vars namn, vilket man redan i romanens forsta stycke far veta, betyder Fenix. Det later som en banal sapopera, men The quiet ar den mest reflekterande, problematiserande och traffsakra skildring jag last av den typen av harskande subjekt kolonialismen kraver, och skapar.

2 kommentarer:

Daniel Berg sa...

Faan, du kanske har rätt. Är det mycket ekonomiska biskildringar/ miljöer/kausaliteter? Tänkte kanske den passar i så fall till min kurs i vår, den där eleverna ska läsa skönlitteratur och ekonomisk historia tillsammans. Kolonialismens övergång i imperialismens nationella nominella frihet är ju ett givet tema för denna, 1900-talet ska behandlas.

Ja, saknar dig catz! Kom hem solbränd och med en historia eller två. Här är minus 10 och snö snö snö. Kyss!

Joan of Dark sa...

Ja men las den! Tror absolut att det kan vara nagot! Haller pa med Orwell nu, engelskt gubbtema. Burmese days, dissektion av brittiska sahib-valdet. Plagsamt!

Saknar dig med kara du, jag har brannan och historierna pa lut. Vietkaffe hos mig i slutet av manden!